MÁTYÁS

Felvidék, Szlovákia

Borász: Mátyás András
Birtokméret: 12 hektár
Dűlők: Nagyhegy, Öreghegy, Újhegy, Borjúsok, Búcsi, Szilvás-völgy
Szőlőfajták: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Királyleányka, Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Fűszeres Tramini, Sauvignon Blanc, Kékfrankos, Pinot Noir, Dunaj

Habár a pince első palackozott tételei a 2005-ös évjáratból kerültek forgalomba, borkészítéssel azonban ennél jóval régebb óta foglalkozik a család. Ahogy Kisújfalun minden családnak, kezdetben nekik is csak egy kis ültetvényük volt, melyről évről évre saját szükségleteiket kielégítő mennyiségű bort készítettek. Ez az ültetvény, ahogy a hozzá tartozó kis pince is, családi örökség volt, szintúgy a bor szeretete is.

A történetük, mint pincészeté, 2003-ban kezdődik, amikor megszületett az elhatározás, hogy az örökségből kiindulva egy családi birtokot építenek ki. 6 év alatt jutottak el a mai szintre.

Filozófiájuk a szőlőtermesztésben a természethez való visszatérés, azzal összhangban dolgozni, s annak készleteit nem felélni, gazdaságukat fenntartható módon művelni, megtartva és növelve az értékes biodiverzitást. Szőlőiket a telepítéstől fogva a biotermesztés szabályai szerint művelik. Céljuk a biodinamikus gazdálkodás elérése, mint a természettel és az univerzummal való legmagasabb szintű harmónia és együttműködés. Egyes munkáikat már ennek jegyében, a Hold és a csillagok hatásainak figyelembe vételével végezik.

A munkásságukat két fontos elv határozza meg: a hagyomány és a természetesség.