top of page

A bioborok fogyasztásának lehetséges előnyei - A bor mint élelmiszer


Ha hiszünk a bio élelmiszerek választásának egészségügyi előnyeiben, miért is ne kellene a bornak is bionak lennie?


A bioszőlőből készült boroknak számos előnye van. A legtöbb termesztett szőlőt és környezetét gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerekkel kezelik, amelyek nyomokban megmaradnak a gyümölcsön vagy felszívódnak a szőlőhúsban. Ezek a vegyszerek káros hatással lehetnek a környezetre és az emberi egészségre egyaránt. Az ökológiai gazdálkodásból származó szőlőt e káros vegyszerek használata nélkül termesztik, ami azt jelenti, hogy a szőlő nincs kitéve a szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák esetleges egészségügyi kockázatainak. Ezenkívül az ökológiai gazdálkodás kedvezőbb a környezet számára, mivel nem támaszkodik vegyi anyagokra, amelyek a talajvízbe szivároghatnak vagy a helyi felszíni vizekbe kerülhetnek, ahol károsíthatják a vízi élővilágot.


Az ellenőrzötten termelt biobornak előnye, hogy a hagyományos borokhoz képest, biotermesztésű szőlőből készül, amelyet káros vegyszerek nélkül termesztettek, így kevésbé valószínű, hogy káros egészségügyi hatásokat okoz.


Az organikus borok jobbak az egészségünknek, mint a hagyományos borok, de nincs bizonyíték arra, hogy jelentősen megkülönböztethetőek lennének ízben. A segédnyagipar ugyanis sok adalékkal látja el a borászokat, így segítve a szőlő hiányosságaiból származó gyengeségek eltüntetésében. A bioborok kisebb valószínűséggel okoznak káros egészségügyi hatásokat, például fejfájást, hányingert és allergiát.


Ellentétben más bioélelmiszerekkel, amelyek látszólag egyik napról a másikra meghódították a piacokat, a bioborok lassan, de folyamatosan lesznek egyre népszerűbbek. Ez a trend már látható és elkerülhetetlenül erősödni fog. Az átütő népszerűség hiányának oka lehet, többek között az is, hogy az emberek többsége nem is tud a lehetséges negatív hatásokról. A bor fogalma sokak fejében úgy él, hogy teljesen természetes ital, csak szőlő van benne és semmi más, de ez a konvencionális boroknál már rég nincs mindig így. Kevesebben vannak, akik ismerik, törődnek a vásárlási választásukkal és isszák, értékelik az ilyen borokat. Ezek piaca csak bimbózó, de érezhető hatása lesz a piacra.Azokban a régiókban, ahol magasabb a jól képzett és egészségtudatos lakosság aránya, nagyobb a kereslet, mint azokon a helyeken, ahol ez az arány alacsonyabb. Ennek okai nyilvánvalóak. A kereslet nagyobb a fejlett országokban és a városokban, mint a fejlődő országokban, vidéki helyeken.


Vajon az ökológiai borok minősége hogyan viszonyulhat a nem bioborokhoz. Más az ízük? "Egészséges" ízük van, vagy hiányzik belőlük a normál borok megszokott világa?

A válasz valóban meglepő lehet. Sok borász tapasztalja, hogy a hozzáadott szulfitok nélkül előállított bioborok valójában összetettebbek és élőbbek, mint a nem bioborok.


Összefoglalva a legfontosabb előnyöket:


Organikus szőlőből készülnek

A szőlőtermeléstől a feldolgozásig és a piacra kerülésig, a bioborok nem tartalmaznak vegyszereket. A műtrágyák, gyomirtó szerek, peszticidek és más szerves vegyszerek használata nem engedélyezett. Ez teszi ezeket a borokat a legjobb és legbiztonságosabb fogyasztásúvá. Más borok esetében ezeknek a vegyszereknek a káros maradványai valószínűleg előfordulnak a végtermékekben, ami hosszú távon akár indokolatlan egészségügyi szövődményekhez is vezethetnek.


Alacsonyabb kéntartalom

A szulfitok egy széles körben használt tartósítószer, amelyet sok más élelmiszerben megtalálhatunk és a borkészítésben is használják. Minden bor tartalmaz szulfitot, antibakteriális hatása érdekében de a bioborokban a szabályozás miatt jóval alacsonyabbnak kell lenniük, mint a hagyományos borokban. A szulfitok egyeseknél allergiás reakciókat válthatnak ki, ezért elengedhetetlen, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük a címkét, ha érzékenyek vagyunk rájuk. A leggyakoribb a szulfitokra adott allergiás reakció, a fejfájás, bőrkiütések és asztmás rohamok. Hacsak nincs allergiája vagy súlyos asztmája, ez az összetevő azért elfogadhatónak tekinthető a fogyasztásban, persze jobb minél alacsonyabb mértékben.


Kevesebb adalékanyag

Az organikus borok kevés adalékanyagot vagy egyáltalán nem tartalmaznak. A borászok igyekeznek a lehető legalacsonyabb szinten tartani az adalékanyagokat, például a finomított cukrot, a derítőszereket és a ként például, de akár sorolhatnánk sokkal egzotikusabban hangzó segédszereket is. Ez természetesebbé és környezetbarátabbá, ugyanakkor fenntarthatóbbá teszi a bioborokat.


Enyhébb másnapok

Ha dolgozni szeretne menni egy borozós vacsoraest után, a biobor a legjobb választás. Ezek kisebb másnaposságot okoznak a hagyományos borokhoz képest. A bioborok kevés adalékanyagot és összetevőt tartalmaznak, amelyek növelik az alkoholszintet, így kevésbé alkoholosak. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vagy egyáltalán nincs másnaposság.


Kató András
115 megtekintés