Clos Henri

Marlborough, - Új-Zéland

Borász: Arnaud Bourgeois
Birtokméret: 110 hektár
Szőlőfajták: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, 

A marlborough-i Wairau-völgy déli részén búvik meg a Clos Henri ellenőrzött organikus művelést folytató birtok, amelyet a híres francia bortermelő Bourgeois család alapított.
A 10 generációs család borászati know-how-ját ötvöző Clos Henri három különböző talajtípusról készít elegáns borokat. A legjobb francia és újvilági szőlőtermesztési technikákat alkalmazzák, hogy megragadják Marlborough intenzív karakterének esszenciáját és feltárják a terroir egyedi identitását és mélységét.
„Végső célunk az, hogy olyan bort kínáljunk, amely elmeséli eredetének történetét, azt suttogja, hogy nem francia, hanem Marlborough és azt hangoztatja, hogy a sajátos Clos Henri terroir eredménye” – mondja Arnaud Bourgeois birtokvezető.
A francia hagyomány szerint a szőlőket sűrűn telepítik, hogy ösztönözzék a tőkék közötti versenyt és erősítsék a vitalitást. Ez a természetes szabályozás azt jelenti, hogy a szőlő több energiát fordít a szőlőbogyóra, nem pedig a lombkoronába – koncentrálva a gyümölcsízeket. Az arrafelé ritkábban alkalmazott öntözés nélküli gazdálkodás szintén segíti abban a gyökereket, hogy mélyebbre kényszerüljenek a talajban, ezáltal lehetővé váljon a terroir legtisztább kifejeződése és több ásványosság.
2021-ben a világhírű James Suckling borszakíró által összeállított legjobb Új-Zélandi borok 50-es listáján a legjobb két Sauvignon Blanc a Clos Henri termése, közülük a választékunkban is elérhető Estate Sauvignon Blanc 2019 95 pontot kapott a 100-as skálán!