BORHATÁROZÓ

TUDOD,HOGY MIT ISZOL?

Természetes és natúr borok szótára

BIO  VAGY ORGANIKUS BOR

Az organikus ellenőrzés először a szőlő művelésére vonatkozik. A konvencionális műveléssel szemben, ebben az esetben nem használnak többek között felszívódó permetszereket és gyomirtót.

A biotermelés többek között tiltja a műtrágyák, növekedés szabályozók és

génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen

alkalmazását. Vagyis a certifikációval rendelkezők csak meghatározott készítményekkel, meghatározott mennyiségben végezhetik a növényvédelmet. A borkészítésre vonatkozó szabályozás és a bor termékadatlapjának elkészítése és benyújtása után a bortétel is ellenőrzötté válik. 

Két hivatalos hazai szervezet létezik, amely jogosult a biotermékek ellenőrzésére, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft  és a Hungária Öko Garancia Kft.  A biobor védjegy a következőképp néz ki amit kötlezően fel kell tüntetni a cimkén (vagy hátcimkén):

Picture1.png

BIODINAMIKUS BOR

A biodinamikus gazdálkodás hátterében összetett, holisztikus szemléletmód áll, melynek alapfeltevése, hogy a teljes gazdaság egységes egészet képez, amelyet nem csupán a háziállatok és a termesztett növények alkotják, de a táj elemein túl (rétek, erdőfoltok, legelők, a vadon élő állatok) beletartozik a tágabb környezet is, egészen a csillagokig: a gazdálkodó a növénytermesztési, borkészítési és állattenyésztési munkálatok megtervezése során figyelembe veszi a kozmikus ritmusokat mint pl.: a holdállást.

A biodinamikai görög fordítás a : BIOS = ÉLET és a DYNAMIS = ENERGIA szavakból tevődik össze..

A biodinamika alapelveit egy előadássorozat határozta meg, amelyet Rudlof Steiner 1924-ben gazdálkodók egy csoportjának tartott. A biodinamika központi célja a talajon keresztül a növénybe ható erők regenerálása, amelyet komposzt vagy trágya segít.

Ennek a vitalitásnak a visszaadására speciális terápiás készítményeket (ún. preparátumokat) használnak a talajra, a növényekre, valamint a komposztra és a trágyára.

Mi a különbség az ökológiai gazdálkodással?

  • Különleges spray-ket és növényi készítményeket használnak a talaj termékenységének fokozására, valamint a borok károsítóktól és betegségektől való védelmére. 

  • - Figyelembe veszik a nap, a hold és a bolygók hatását a növények fejlődésére, azaz a borra.A holdciklusokat, a föld ritmusát alkalmazzák annak biztosítására, hogy a szőlőben vagy a pincészetben a tevékenységek megfelelő időzítést kapjanak.

640px-Internationaal_logo_Demeter.gif

NATÚR BOR

 A “Natúr bor” nem egy nemzetközileg meghatározott, felülről szabályozott követelményrendszer.  A Natúr bor kifejezés elsősorban a borkészítési szemléletre vonatkozik de ettől függetlenül fontos szempont a művelési mód és ezáltal az alapanyag is, így lényegében alapkövetelménynek számít az vegyszermentes művelés. Lényege, hogy mind a szőlőben, mind a pincében a lehető legtermészetesebb módon járjunk el. 

Mit jelent ez? 

  • Természetes szőlőművelés - bio vagy biodinamikus szemlélet alapján felszívódó permetszerek, gyomirtó, műtrágya stb nélkül művelt szőlőültetvényről származó alapanyag 

  • Sav, cukor stb. hozzáadása vagy elvétele nélkül  - vagyis az alapanyag manipulálása nélkül

  • Fajélesztő hozzáadása nélküli spontán alkoholos erjedés

  • Szűrés és derítés elhagyása

  • Kén hozzáadása nélkül vagy alacsony kén hozzáadásával történő érlelés és palackozás

FAJÉLESZTŐ

A fajélesztő a borokhoz hozzáadott a borok erjedését, az erjedés sebességét, az ízés illat profilt erősen befolyásoló mesterségesen előállított élesztő kultúrákat jelenti. Két fő szempont miatt használják általában: 

1, A bor mindenképpen szárazra kiterjedjen, és ne “akadjon be” az erjedés, ne maradjon benne cukor 

2. Adhat a bornak egy mesterséges aroma és íz profilt: pl.: bogyós gyümölcsös rozé, bodzás sauvignon blanc, “illatos” muskotály

A mesterségesen hozzáadott élesztő kultúrák többek között  uniformizálhatják a borokat, mesterséges és intenzív íz és illat profilt alakítanak ki és elnyomhatják a szőlőben és pincében természetesen előforduló helyi élesztő kultúrákat. 

SPONTÁN ERJEDÉS

Természetes módon, csak a pincében és a szőlőben előforduló élesztők által kierjesztett borok. Az erjedés magától is elindul. Spontán erjedésről valójában csak akkor beszélhetünk, ha az adott pincében nem használnak mesterséges élesztőt, hiszen a mesterséges fajélesztők felülírják a természetesen előforduló élesztőtörzseket is. 

NARANCSBOR

Nevét a gyakran narancsra vagy borostyánra hajazó színéről kapta. Egy vörösbor technológiával készült fehérbor, vagyis héjon erjesztik a fehér szőlőt. 

KÉN

A 16.számú kémiai elem, gyakori előfordulású a földön és sárga színű. A szőlőtermesztésben permetszerként használják a gombabetegségek (pl lisztharmat) kezelésére, ami a szőlőültetvényekben világszerte nagy probléma. A ként porként vagy nedvesíthető változatként alkalmazhatjuk, amikor is oldhatóvá válik, majd folyékony formában permetezzük.

Ez egy kontakt módon működő gombaölő, amelyet megelőzéshez használnak de nem gyógyító hatású. Vagyis megállítja a gomba kialakulását a szőlőn, de ha a gomba már létrejött, a kén nem fogja megoldani a problémát. A ként hagyományosan a réz-szulfát /  mész kombinációban alkalmazzák. Amikor az eső lemossa, újra kell alkalmazni. A kén megengedett az organikus szőlőtermesztésben.

 

Az elemi ként a pincészetben is használták és néhány helyen még mindig használják. Amikor ezt égetik, általában a hordóban, kén-dioxidot képez, amely egy olyan gáz, ami mikrobicidként hat a nem kívánt baktériumokra és élesztőkre. Oldódik a borban, és jogilag korlátok vannak arra a koncentrációra, amelyen felhasználható. Ezenkívül a bor oxidációjának első szakaszában előállított vegyi anyagokhoz is kötődik, így védi a bort az oxidáció káros hatásaitól.

A kén-dioxidot szulfitoknak is nevezik, és általában a borhoz adják folyékony kálium-metabiszulfit formájában, amely felszabadítja a kéndioxidot. E módszerrel pontos adagolás lehetséges, míg a kén elégetése pontatlan lehet.

A kén-dioxidot az élesztők is előállítják az erjedés során, olykor olyan mennyiségben, hogy még ha nem is adnak hozzá, a bort „szulfitot tartalmazó” címkével kell ellátni.

Fontos, hogy vannak akik allergiásak a kénre, ezért is kell feltüntetni a borcimkéken. Mindenkinek jobb élettanilag, ha kevesebb ként visz be a szervezetébe.

PET-NAT - PÉTILLANT NATURELL

Természetes palackban történő pezsgőkészítési eljárás, ahol az erjedésben lévő bort, egy bizonyos maradékcukor mennyiségnél lepalackozzák. Az erjedés így a palackban fejeződik be, és az abból képződő szén dioxid, így a lezárt palackban marad. 

A klasszikus pezsgőkészítési eljárásoknál, mint a Méthode Champenoise vagy Méthode Traditonnelle eljárásnak nevezett pezsgőkészítésnél egy már korábban kierjesztett alapbort oltanak be élesztővel, ami második alkohol erjedéssel pezsgősít. 

VEGÁN BOR

Állati eredetű segédanyagok pl derítőanyagok nélkül készített bor. Miért emelhetik ki ezt az információt? Azért, mert a derítést általában bentonittal, egyfajta ásványi anyaggal végzik, de a derítő segédanyagok között időnként találhatók állati eredetű anyagok is, mint a tojásfehérje a kollagén, vagy a zselatin, melyet állati csontból, porcból és bőrből nyernek ki.

DERÍTÉS

A derítés a bor stabilitását szolgálja, mely során a derítőszer (jellemzően bentonit, magához vonza a borban lévő fehérjét. A derítőszer a fehérjével együtt sok ízanyagot is eltávolít a borból.