top of page

A hónap borászata: Fidora Wines

Egy csepp Olaszország

Történetük az 1920-as években kezdődött, amikor Ferruccio Fidora megvásárolta a Civranetta birtokot a velencei szárazföldön, amely a középkorban a Civranetta nemesi velencei család és a bencés szerzetesek tulajdonában volt.

1974-ben Ferruccio fia, Guido Fidora úgy döntött, hogy felhagy a növényvédő szerek használatával, megnyitva ezzel az utat a biogazdálkodás felé. Abban az időben a bio nem volt divat, és maga a “bio” szó még nem is kapcsolódott a mezőgazdasághoz, mint manapság. Guido a tapasztalat útján tanult, és együttműködött más olasz termelőkkel, akik ugyanezt a megközelítést vallották.

Guido fia, Lorenzo Fidora mindig is osztotta apja elképzeléseit és a mezőgazdasághoz való hozzáállását. Ő vette át a vállalatot, és a Civranetta birtok megkapta a hivatalos uniós biominősítést.

Ma a Fidora birtokok a bio- és biodinamikus környezet egyik legrégebbi példája Olaszországban és a legrégebbi biofarm Venetóban. A szőlő és a háziállatok együtt nőnek a spontán növényekkel, fákkal és vadon élő állatokkal. Ez az élő eredménye annak, hogy egy másfajta mezőgazdasági módszer hogyan lehet jobb válasz a világnak.

 

IMG_1557.JPG

Emilio Fidora, 4. generáció

Képernyőkép 2024-04-03 120351.jpg
307850661_517539290377268_730102215640885318_n.jpg

Filozófiájuk

Néhány kulcsfontosságú szempont...

 

Egyensúly

"A növények megtalálják az egyensúlyt. Ha elkényeztetjük őket növényvédő szerekkel, akkor nem fogják kifejleszteni a saját védelmüket (spoiler: az állatok is megtalálják az egyensúlyukat. A kártevők hozzászoknak a vegyszerekhez és megerősödnek).

A mi szőlőink is megtalálják az egyensúlyukat, nekünk csak segítenünk kell nekik, hogy javítsák ezt az egyensúlyt."

Vegyszerek nélkül

"1974-ben felhagytunk a növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágyák használatával.

Szőlőültetvényeinkben a mesterséges anyagokat szerves eredetű, természetes termékekkel helyettesítettük. Hogyan? Tapasztalat, jelenlét, pontosság, gyorsaság. Időt töltünk a szőlőkben, szemmel tartjuk őket, időben cselekszünk, amikor kell, és pontosak vagyunk.
Ugyanez történik a pincében a borkészítés során is. Ott időzünk, megkóstolunk minden egyes tartályos és hordós tételt, attól a pillanattól kezdve, hogy behozzuk a szőlőt és kipréseljük."

Szeretjük a termőföldünket

"Amikor egy növényt nézel, valójában a növény egy részét nézed. A gyökerek ugyanolyan fontosak, mint a talaj. Ott találják meg az egyensúlyukat.

A talajnak termékenynek és élettel telinek kell lennie. Rovarok, kis állatok, férgek, baktériumok és vírusok, valamint más növények gyökerei. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy a talaj egyensúlyban maradjon, és segítsenek a növényeknek erős gyökereket növeszteni, hogy elvezessék a vizet és a táplálékot. A takarónövények és a biodinamikus készítmények jó segítséget jelentenek."

Takarónövények

"Takarónövényekkel gazdagítjuk a talajt és hozzájárulunk a benne élő élet fejlődéséhez. Az igényeknek megfelelően különböző funkciójú növényeket ültetünk. Minden növény más-más kölcsönhatásban van a föld alatti élővilágunkkal, és az évszaktól függően a növények vonzzák a méheket és más hasznos rovarokat is."

Biodinamikus készítmények

"Gazdaságunk önellátó szervezetként működik, és biodinamikus készítményeinket házilag készítjük. Ezeket pragmatikus szemléletet alkalmazzuk, szőlőink és talajunk igényeihez igazodva."


Habzó és csendes boraik nemzetközileg elismertek és rendkívül magas minőségűek.

Kóstoljatok bele Ti is egy csepp Olaszországba!

bottom of page